Estadio Wanda Metropolitano

Sinds 2017 is het Estadio Wanda Metropolitano de thuisbasis van Atlético Madrid. Het stadion werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de gemeente Madrid en kent een lange geschiedenis. Voordat de spelers van Atlético Madrid zich vestigden in dit stadion maakten zij gebruik van verschillende andere stadions. Uiteindelijk werd het huidige stadion van de gemeente over gekocht en verbouwd zodat het in 2017 feestelijk heropend kon worden in het bijzijn van de Spaanse koning Felipe VI.

Naar de tickets
Naar de fanshop

Estadio Metropolitano de Madrid

Voordat Atlético Madrid een stadion had om in te spelen speelden zij op Vallecas, een stukje grond ten zuiden van de stad. Vanaf 1923 tot en met 1966 speelde Atlético Madrid in het Estadio Metropolitano de Madrid. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd er niet gevoetbald en werd het stadion tussen 1936 en 1943 dan ook niet gebruikt door de club. Het stadion bood onderdak aan 35.800 zitplekken. De naam van het stadion was afkomstig van de metro maatschappij die in Madrid gevestigd was. Dit was ook de eigenaar van het stadion.

Vicente Calderón Stadium

Atlético Madrid ging op zoek naar een nieuwe plek aan het einde van de jaren ’50 van de vorige eeuw. In 1961 werd er begonnen met de bouw van een nieuw stadion, het Vicente Calderón Stadium. Dit stadion werd geopend en in gebruik genomen in 1966. Er was plaats voor 54.907 mensen en na een verbouwing werden er in 1982 wedstrijden gespeeld voor het Wereldkampioenschap Voetbal in Spanje. In eerste instantie heette het stadion Estadio Manzanares, naar een rivier die door de stad loopt. De naam werd in 1971 veranderd en vernoemd naar Vicente Calderón, de voorzitter van Atlético Madrid.
Lees verder

Een nieuw stadion

Sinds 2017 is Atlético Madrid gevestigd op een ander plek en vinden zij hun thuis in het Estadio Wanda Metropolitano. Het oude stadion van de club staat op de lijst om gesloopt te worden. Het Estadio Wanda Metropolitano is geen nieuw stadion en is gebouwd in 1994. Het is al sinds 2013 eigendom van de voetbalclub die het toen overkocht van de gemeente Madrid. Na een verbouwing werd het stadion feestelijk heropend op 16 september 2017. Hierbij was ook de Spaanse koning Felipe VI aanwezig.

Geschiedenis van Estadio Wanda Metropolitano

Het Estadio Wanda Metropolitano werd door de gemeente Madrid gebouwd tussen 1990 en 1993. De bedoeling met dit stadion was om de wereldkampioenschappen atletiek van 1997 naar de stad te halen. Het stadion werd op 6 september 1994 officieel geopend maar helaas gingen de wereldkampioenschappen atletiek niet naar Madrid. Deze werden in 1997 in Athene gehouden. De Spaanse supercup, de Supercopa de España, had zijn finale in 1996 wel in dit stadion. Hierin won Atlético Madrid met 3 – 1 van FC Barcelona. Dit was echter de 2e wedstrijd en de eerste wedstrijd was al met 5 – 2 gewonnen door FC Barcelona, waardoor zij er met de trofee vandoor gingen.

Olympische Spelen

In 2004 had de gemeente Madrid een nieuw plan opgevat en wilden zij de Olympische Spelen van 2016 naar de stad halen. Hiervoor werd er begonnen met een verbouwing. Tot dan toe konden er 20.000 toeschouwers plaatsnemen in het stadion. Helaas voor Madrid ging ook dit sportevenement aan hun neus voorbij en vonden de Olympische Spelen van 2016 uiteindelijk plaats in Brazilië. In 2009 werd namelijk besloten dat Rio de Janeiro de gaststad van de Spelen van dat jaar zou worden.

Thuisbasis van Atlético Madrid

Tussen 2004 en 2017 was het stadion gesloten. In 2013 kocht Atlético Madrid het stadion over van de gemeente Madrid en werd er begonnen met een grondige verbouwing. De 20.000 zitplaatsen die er tot dan toe waren werden uitgebreid naar 67.703 zitplaatsen. Van deze zitplaatsen zijn 7.000 zitplaatsen voor VIP gebruik gemaakt. Uiteindelijk kon het stadion in 2017 weer in gebruik genomen worden en verliet Atlético Madrid hun oude stadion, het Vicente Calderón Stadium.

Heropening

Het stadion werd feestelijk geopend op 17 september 2017. Vooraf aan de wedstrijd landde er midden op het veld een parachutist met de Spaanse vlag. Koning Felipe VI van Spanje was ook aanwezig bij de wedstrijd en de openingsceremonie. De wedstrijd die gespeeld werd was tegen Málaga CF en werd gewonnen met 1 – 0 door Atlético Madrid. Op 27 september van dat jaar werd de eerste wedstrijd in de UEFA Champions League gespeeld tegen Chelsea. Hierin verloor Atlético Madrid met 2 – 1.

Grote wedstrijden

In het verleden zijn er in het stadion al grote wedstrijden gespeeld. Zo werd de return in de finale van de Supercopa de España in 1996 gespeeld tussen FC Barcelona en Atlético Madrid. In 2002 vond de IAAF World Cup plaats, een wereldkampioenschap atletiek. De finale van de Spaanse beker, de Copa del Rey, van 2018 werd op 21 april van dat jaar in het stadion gespeeld door Sevilla tegen FC Barcelona. Deze wedstrijd werd gewonnen door FC Barcelona met een score van 5 doelpunten tegen 0 doelpunten voor Sevilla.

Rondleiding

Je kunt het stadion van Atlético Madrid natuurlijk bewonderen en in zijn volle glorie ervaren als je de club bezoekt tijdens een voetbalwedstrijd. Het is ook mogelijk om buiten de wedstrijden om een rondleiding door het stadion te krijgen. Er wordt dan onder andere verteld over de geschiedenis van het stadion en natuurlijk over Atlético Madrid als club. Tijdens de rondleiding kom je onder andere op het veld, bij de dug-outs waar de spelers tijdens een wedstrijd zitten en in de perskamer. Hier worden voor en na wedstrijden persconferenties gegeven. De kleedkamers van de spelers en de VIP boxen die zich in het stadion bevinden worden ook bezocht tijdens deze rondleiding.

Museum

Naast een rondleiding door het stadion bevindt zich in het Estadio Wanda Metropolitano ook een museum dat je kunt bezoeken. Dit is een onderdeel van de rondleiding. Hier leer je over de geschiedenis van Atlético Madrid als voetbalclub en alles dat met de club te maken heeft. Ook de geschiedenis van het stadion zelf is terug te vinden in dit museum. Naast het bezoeken van een wedstrijd zijn het museum en de rondleiding door het stadion zeker ook de moeite waard.

Museum Atlético Madrid