Geschiedenis van Atlético Madrid

Atlético Madrid is sinds 1903 één van de meest kenmerkende voetbalclubs uit Spanje. De club kent een rijke geschiedenis die, in de meer dan 100 jaar die de club bestaat, voor veel interessante verhalen heeft gezorgd. Deze verhalen gaan over oorlogen, wedstrijden op het hoogste niveau, gewonnen prijzen en de kleding die de spelers van de club dragen. Ook is er altijd de concurrentie met die andere grote club uit de Spaanse hoofdstad waar graag tegen gestreden wordt, namelijk Real Madrid.

Naar de tickets
Naar de fanshop

Het begin

In het begin van het jaar 1903 besloten 3 vrienden die afkomstig waren uit de Spaanse regio Baskenland en studeerden in Madrid dat zij een voetbalclub wilden oprichten. Op 26 april van dat jaar werd dan ook Athletic Club de Madrid opgericht als dochterclub van Athletic Bilbao, de club waar de 3 heren in hun kindertijd bij hadden gespeeld. Al gauw werd de club groter en kwamen er zelfs spelers over van de andere club in de stad, Real Madrid. In 1921 werd de club onafhankelijk van Athletic Bilbao en werd de naam Athletic Madrid gebruikt om de club mee aan te duiden.

Los Colchoneros

De bekendste bijnaam van het team is Los Colchoneros. Het verhaal gaat dat de stof die vroeger voor de shirts gebruikt werd afkomstig was van een fabrikant voor matrassen. Dit zouden de stoffen zijn geweest die overtollig waren en niet meer gebruikt konden worden voor de productie van matrassen. De rode en witte kleuren die in de shirts terugkomen hadden namelijk hetzelfde patroon als de matrassen die toentertijd veel verkocht werden in Spanje. Los Colchoneros betekent in het Nederlands dan ook letterlijk vertaald de matrasmakers.
Lees verder

Los Rojiblancos

Tot 1911 speelden de spelers van Atlético Madrid in hetzelfde tenue als Athletic Bilbao. Dit waren de kleuren wit en blauw waarbij beide kleuren één helft van het shirt bedekten. Deze shirts waren op hun beurt weer gekopieerd of overgenomen van een Engelse voetbalclub, namelijk de Blackburn Rovers. De reden dat de kleuren van de club op de shirts veranderen naar rood met wit, is niet vanwege de matrassen zoals vaak werd gedacht. In 1911 ging een voormalig speler en bestuurslid van Atlético Madrid op reis naar Engeland om nieuwe shirts in te kopen van de Blackburn Rovers. Omdat hij niet slaagde in zijn zoektocht, kocht hij shirts die rood met wit gestreept waren in Southampton. De blauwe broekjes van de Blackburn Rovers bleven wel onderdeel van het tenue. De tweede bekende bijnaam van de club is dan ook Los Rojiblancos, letterlijk vertaald betekent dit de rood met witten.

Spaanse Burgeroorlog

Toen op 18 juli 1936 de Spaanse Burgeroorlog uitbrak werd er niet veel gevoetbald. De club verloor tijdens deze oorlog spelers en was genoodzaakt om zich na de oorlog samen te voegen met een andere voetbalclub. In 1939 vormden Athletic Madrid samen met Aviación Nacional uit Zaragoza de voetbalvereniging Athletic Aviación de Madrid. Op dat moment speelde de club niet in de Primera División, de Spaanse voetbalcompetitie. Omdat een andere voetbalclub, Real Oviedo, tijdens de oorlog ook grote verliezen had geleden en zelfs het stadion was kwijtgeraakt door bombardementen kon de nieuwe club zich weer in de competitie melden.

Atlético Madrid

Dit resulteerde in 1940 en 1941 al direct in het winnen van de landstitel. Onder dwang van de Spaanse leider en dictator Francisco Franco moest de club de naam veranderen naar Atlético Aviación de Madrid. De reden was dat Franco alle namen die niet Spaans genoeg klonken aangepast wilde hebben. In 1947 gingen de clubs die eerder waren samengevoegd weer uit elkaar en werd de huidige naam Club Atlético de Madrid aangenomen, kortweg Atlético Madrid.

Stadsderby

Naast Atlético Madrid zit er nog een grote voetbalclub in Madrid. Dit is de eveneens zeer bekende voetbalclub Real Madrid. Sinds 1928 hebben beide teams vaak tegenover elkaar gestaan en is het een waar feest voor de supporters om deze wedstrijden bij te wonen. Deze stadsderby wordt in het Spaans ook wel El Derbi Marileño genoemd. Het is zelfs een paar keer voor gekomen dat de beide clubs elkaar troffen in de finale van de UEFA Champions League. Dit was in 2014 en in 2016. Beide wedstrijden werden in de reguliere speeltijd niet beslecht en met 1 tegen 1 gingen de beide teams de verlenging in. In 2014 werd er toen door Real Madrid nog 3 keer gescoord in de verlenging. 2016 werd ook geen succes voor Atlético Madrid, na de verlenging werden er strafschoppen genomen in het voordeel van Real Madrid.

Voormalige stadions

Door de jaren heen heeft Atlético Madrid in verschillende stadions gespeeld. In 1923 namen zij het Estadio Metropolitano de Madrid in gebruik als thuisbasis. Hier konden 35.800 mensen plaatsnemen. Tot 1966 werd er dan ook gebruik gemaakt van dit stadion totdat zij verhuisden naar het nieuwe Estadio Vicente Calderón. Dit stadion bood plaats aan 54.907 stoelen en werd geopend in 1966. Na renovaties in 1972 en 1982 werd het stadion een stuk moderner gemaakt. Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 1982 zijn hier zelfs enkele wedstrijden gespeeld.

Huidig stadion

Het Estadio Vicente Calderón werd vanaf 1966 tot en met 2017 gebruikt door Atlético Madrid als stadion. Sinds 2017 maakt het team gebruik van het Estadio Wanda Metropolitano. Dit stadion is gebouwd tussen 1990 en 1993 en was voorheen in het bezit van de gemeente Madrid. Sinds 2013 is de voetbalclub eigenaar van het stadion en na een grondige verbouwing kunnen er 67.703 mensen plaatsnemen om wedstrijden te bekijken. De heropening was in 2017 en werd bijgewoond door de Spaanse koning Felipe VI.

Overwinningen

Atlético Madrid is een vaste speler in de Spaanse voetbalcompetitie, de Primera División. Deze competitie is opgericht in 1928 en Atlético Madrid wist in totaal 10 keer de competitie te winnen. De strijd die wordt gestreden in het Spaanse bekertoernooi heet de Copa del Rey. Hier ging Atlético Madrid in totaal 9 keer naar huis met de winst. Ook op internationaal niveau zijn er door de club prijzen gewonnen. Zo won de club 3 keer de Europa League en 2 keer de UEFA Super Cup.

Atlético Madrid